Bitcoin (BTC), elektronik olarak kullanılan ve dağıtılan dijital bir para birimidir. Bitcoin, aynı zamanda merkezi olmayan eşler arası bir ağdır ve herhangi bir kişi ve kurum tarafından kontrol edilmez. Bitcoin, basılamaz ve piyasadaki Bitcoin sayısı kısıtlıdır. Piyasada toplam 21 milyon Bitcoin var olabilir.
Bitcoin’i Kim Yarattı?
Bitcoin, Satoshi Nakomoto adını kullanan gizemli bir programcı veya programcı grubu tarafından açık kaynak kodlu bir yazılım olarak dünyaya tanıtılmıştır. Bugüne kadar BTC’yi icat eden kişi olan Satoshi Nakomoto hakkında yüzlerce dedikodu çıktı fakat Satoshi Nakomoto olduğu iddia edilen herkes bu iddiaların tamamını reddetti. Nakomoto’nun kendisi, daha önceleri 37 yaşında Japonya’da yaşayan biri olduğunu iddia etti fakat kişinin harika İngilizcesi ve yazılımın Japonca bir isminin olmaması bu iddiaların inandırıcılığını önemli ölçüde etkiledi. 2010 yılının ortalarına doğru Nakomoto, Bitcoin’i BTC ailesinin önemli kişilerine bırakarak başka şeylere odaklanmayı seçti. Ayrıca Satoshi, Gavin Andersen’ın Bitcoin’in programlama ekibinin başındaki kişi olduğunu belirtti. Satoshi Nakomoto’nun sahip olduğu Bitcoin miktarının 1 milyon olduğu düşünülüyor.
Bitcoin’i Kim Kontrol Ediyor?
Gavin Andersen’e göre Satoshi Nakomoto’nun en çok önem verdiği şey Bitcoin’in merkezi olmama özelliği idi. Andersen, Bitcoin’in varlığının her halükarda devam etmesini istiyordu. Birçok kişi için Bitcoin’in en temel avantajı ise Bitcoin’in hükümetlerden, bankalardan ve şirketlerden tamamen bağımsız olmasıdır. Dünya üzerindeki hiçbir otorite; Bitcoin ile yapılan alışverişlere müdahale edemez, komisyon ücreti alamaz veya kişilerin parasını çalamaz. Üstelik Bitcoin ile yapılan işlemler, son derece şeffaftır ve yapılan her işlem blok zincirine kaydedilir. Blok zincirine kaydedilen işlemler de her kullanıcı tarafından görüntülenebilir ve kontrol edilebilir. Kısacası Bitcoin tek bir kişi tarafından değil Bitcoin kullanıcılarının tamamı tarafından kontrol edilir.
Bitcoin Nasıl Çalışır?
Kullanıcılar, sadece cüzdanlarındaki Bitcoin miktarını ve yaptıkları alışverişler ile ilgili bilgileri görebilir. Bitcoin ile yapılan tüm işlemler, blok zinciri adı verilen dağıtılmış bir deftere kaydedilir. Bu defter, Bitcoin ile yapılan her işlemi içerir. Yapılan işlemlerin dijital kopyaları, blok adı verilen noktalarda tutulur. Eğer biri belli bir işlem bloğundaki tek bir sayıyı veya harfi değiştirmeye kalkarsa, kalan tüm bloklar da bu durumdan etkilenir. Blok zinciri kamuya açık bir defter olduğu için yapılan bir hata veya hile hemen herkes tarafından tespit edilebilir ve düzeltilebilir.
Bitcoin’in Karakterisitik Özellikleri
Satoshi Nakomoto’nun Bitcoin’i yaratırken en çok önem verdiği konu adem-i merkeziyetçilik konusu idi. Bitcoin, yapılan her işlemde alıcıların, satıcıların ve madencilerin ağın bir parçası olmasını sağlamak için tasarlanan bir sistemdir. Üstelik sistemin bir kısmı zarar görse bile para mutlaka hareket halinde olmaya devam eder.
Günümüzde bankalar; müşterilere ait kredi notu, adres bilgileri, telefon numaraları ve harcama alışkanlıkları gibi birçok şeyi biliyorlar. Bu durum, Bitcoin ve blok zincirinde önemli farklılıklar gösterir. Bitcoin cüzdanının önemli kişisel bilgileri içermesi gerekmez. Bazı kişiler, yaptıkları para transferinin hükümetlerin takibinden olmasını uzak isterken bazı kimseler ise Bitcoin’i terör ve diğer kötü amaçlarla kullanabilirler.
Bitcoin’in gizliliği oldukça göreceli bir kavramdır çünkü Bitcoin ile yapılan her alışveriş blok zincirine kaydedilir. Teorik olarak eğer bir Bitcoin cüzdanı yaygın olarak kullanılıyorsa, bir Bitcoin hesabında olan miktarı hemen herkes iyi bir araştırmayla öğrenebilir fakat bu durum pratik olarak imkansızdır.
Bitcoin ile yapılan alışverişler neredeyse anlık olarak gerçekleşir. Bitcoin sayesinde başka bir ülkedeki kişilere para göndermek sadece dakikalar alır. Öte yandan banka havalesi ile para yollamak ise günler alacaktır.