Popüler kripto para birimi olan Ethereum, Tokenlerin kullanımına dayanan bir sisteme sahiptir. Ethereum ile kullanabileceğiniz birbirinden farklı tokenler bulunmaktadır. Bu tokenler, ethereum para birimi olan Eterden farklıdır.
ERC-20 Nedir?
Ethereum, kullanıcıların satın alabilecekleri, satabilecekleri veya takas edebileceği tokenlerin kullanımına dayanmaktadır. Tokenler, blockchain temelli dijital varlıklar veya hizmet programlarıdır. Belirli bir değere sahip olabilirler. Bu değerler, senetler, hizmetler veya hatta gerçek nesneler gibi çok farklı şekillerde olabilir. Yani, kesinlikle konuşursak, tokenler bir kripto para birimi değildir.
En yaygın kullanılan token kullanım standartlarından biri ERC-20’dir. ERC “Ethereum Request for Comments” anlamına gelmektedir. 20 sayısı, onu diğerlerinden ayırmak için verilen benzersiz kimlik numarasını temsil eder.
ERC-20 ne işe yarar ve ne için kullanılır?
ERC-20, Ethereum’a dayanan tüm tokenler için bir kurallar listesi tanımlar. Bu, geliştiricilerin sıfırdan başlamak zorunda kalmadan yeni tokenler oluşturmalarını kolaylaştırır. Ethereum tarafından belirlenen kurallar, geliştiricilere token tasarlama esnekliği sağlamaktadır.
ERC-20 toplam 6 fonksiyondan oluşmaktadır. Fonksiyonlar, token transferinin nasıl yapıldığını ve token ile ilgili verilere nasıl erişileceğini açıklar. Ethereum’un Akıllı Sözleşmeleri, Solidity programlama dilinde yazılmıştır.
ERC-20’nin avantajları nelerdir?
⦁ Düzgün ve hızlı işlemler
⦁ Daha verimli işlemler
⦁ Akıllı Sözleşme ihlali riskini azaltır.
En iyi bilinen tokenlerden bazıları şunlardır:
⦁ BNB
⦁ MAKER
⦁ VeChain
⦁ BAT
⦁ USDC
⦁ TUSD
⦁ ZIL
⦁ REP
⦁ LINK
⦁ ZRX
Liste uzun ve büyüyor. Temel olarak (Initial Coin Offering)ICO’lara olan ilginin artması nedeniyle ortaya çıkmıştır. ERC-20 Ethereum standartlarını destekleyen herhangi bir platformda işlem görebilmektedir.
ERC-20 destekleyen hangi Ethereum cüzdanı mevcut?
⦁ Trust – Uygulama Android ve iOS üzerinden indirilebilir.
⦁ Parity – Mac OS, Windows ve Linux için kullanılabilir.
⦁ Mist – Ethereum standart cüzdanıdır.
⦁ Metamask – Tarayıcı üzerinden kullanılabilir.
⦁ Trezor – Açık kaynak kodludur.