«
  1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. Genel Muhasebe Nedir Muhasebe Bölümleri Nedir?

Genel Muhasebe Nedir Muhasebe Bölümleri Nedir?

genel muhasebe nedir

Muhasebenin Bölümleri Nelerdir?
Muhasebe genel olarak işletmelerin, şirketlerin veya ticaret ile uğraşan herkesi ilgilendirmektedir. Muhasebe yalnızca işletmeleri ve kazanç uğruna faaliyet gösterenlerden ziyade bir evin finansal gider – gelirlerini bile ilgilendirir. Bir yerde hesap tutulması gerekiyor ise orada muhasebe vardır. Muhasebenin kapsamı oldukça geniş olduğu için bazı kanallarda birbirinden ayrılmaktadır. Muhasebe genel anlamda üç bölüme ayrılmaktadır. Bunlar;
Genel Muhasebe
Yönetim muhasebesi
Maliyet muhasebesi
Genel muhasebeye göre bilgiler tamamen belgelere dayandırılarak kaydedilmektedir. Yönetim muhasebesi, ise genel muhasebe de yer alan bilgilerin işletmenin yöneticilerine yön verecek şekilde kayıt altına alınmasına verilen isimdir.


Son olarak maliyet muhasebesi ise imalat ya da üretim yapan işletmelerde mali işlerin ayrıntılı olarak düzenlendiği muhasebe bölümü olarak bilinmektedir. Burada elde edilen bilgilerin pek çoğu genel muhasebe ve yönetim muhasebesinde de kullanılmaktadır.


Genel Muhasebe Nedir?
Muhasebenin en temel konularını içeren genel muhasebe diğer bir adıyla finansal muhasebe işletmenin varlığını, kaynaklarını, gelir ve giderlerini ortaya koyan bir daldır. Genel muhasebe de veriler finans tabloları ile ortaya konulur. Bu tablolar arasında gelir tablosu ya da bilanço yer alır. Genel muhasebenin amacı yer aldığı kurumun gelir ve giderlerini raporlamak ve takip etmektir. Muhasebenin temelini oluşturan genel muhasebe de müşterilerin takibi, fatura takibi, işletmenin genel durumu, daha önceden tutulmuş raporların kontrolü, işletmenin borçlarının takibi gibi pek çok işlem yapılmaktadır.


Genel Muhasebede Amaç ve Avantajları Nelerdir?
Genel muhasebe de amaç işlerin daha rahat şekilde yürütülmesini sağlamaktır. Bunun yanı sıra pek çok avantajı da bulunmaktadır. Bu avantajlar arasında yapılan tüm işlemlerin kayıtlı halde olması, hesapların kolay şekilde takibinin sağlanması, işletmenin tüm parasal işlemlerinin sorunsuz şekilde halledilmesi gibi pek çok avantajı bulunmaktadır.


Genel muhasebe aynı zamanda konusunda uzman olan birinin ilgileneceği bir alandır. Ön muhasebe işletmelerde yer alan temel işlemlerini yapmaktadır. Yani işletmenin nakit parası, stokları, senetleri ya da banka hesapları gibi var olan temel unsurların kayıtlarını ve hareketliliğini takip etmek için kullanılmaktadır. Kasa hesap takibi, stok giriş ve çıkış takibi, banka hesap takibi, fatura ve yevmiye kayıtları, müşteri hesap takibi ön muhasebe de yapılan bazı işlemler bulunmaktadır.
Muhasebede Tek Taraflı ve Çift Taraflı Kayıt Sistemi
Muhasebede kayıt işlemleri iki şekilde yapılmaktadır. Basit kayıt ya da tek taraflı kayıt sistemi ve bilanço usulü kayıt ya da çift taraflı kayıt sistemidir. Tek taraflı kayıta ile ilgili olarak işletme defteri ve serbest meslek kazanç defteri örnek verilebilir. Burada örneğin veresiye satış yapan bir işletme sahibi yalnızca ürün satın alanların borcunu bir deftere kaydetmektedir. Bunun yanı sıra ürünlerde olan eksilmeler bir şekilde kayıt altına alınmıyorsa bu tek taraflı kayıt olarak ifade edilebilir. Çift taraflı kayıta göre ise büyük defter, bilanço defteri ve gelir defteri yer almaktadır.


Örneğin bir işletme sahibi veresiye ürün satarken, ürünü alan kişinin mali tutarını yazarken üründe olan eksilmeyi de deftere kaydediyorsa çift taraflı kayıt yöntemine başvurmuş olmaktadır. Bu durumda karşı firmayı kendi firmasına borçlandırmış olur. Bu kayıt sistemlerinin ikisi de karşılaştırılacak olursa çift taraflı kayıt sistemi daha bilgilendirici ve açıklayıcı olmaktadır. Biraz zahmetlidir fakat işletme için olumlu ve doğru olan Mali Tabloların ortaya çıkmasında rol oynar. Ön muhasebe ise bu kayıt sistemlerinin hazırlık aşaması olarak ifade edilebilir. Defterlere kayıt edilen belgelere dayandırılacak şekilde hazırlanmaktadır.


Genel Muhasebe ile Ön Muhasebenin Farkı Nedir?
Ay içerisinde toplanmış ve muhafaza edilmiş olan belgeler firmada biriktirilir. Bu noktada belgeleri toparlayarak düzenleyecek bir kişiye ihtiyaç bulunmaktadır. Bu kişiler de işletmelerin ön muhasebecisidir. Aslında ön muhasebe de yapılan işlemler genel muhasebe işlemleri için bir hazırlık aşaması olarak düşünülebilir. Genel muhasebe de yer alan pek çok işlem aslında ön muhasebedeki kayıtlarda da de yer almaktadır. Ön muhasebe evrakların üzerinde bazı işlemler yaparak inceler ve Genel Muhasebeye ulaştırarak bir sonraki adıma ilerletir.


Aslında ön muhasebe işletme de yer alan her türlü detayın kayıt altında tutulması anlamına gelirken, Genel Muhasebe bu bilgilerin toplanarak değerlendirilmesi olarak ifade edilebilir. Genel muhasebeyi ön muhasebeden ayıran işlemler arasında bir çok unsur vardır. Bunlar; İşletmenin genel finans durumunun takibi, ilgili verilen hesaplanması, işletmeye ait olan defter kayıtlarının tutulması ve işletmeye ait olan maddi değerlerin takip edilmesi gibi işlemler yer almaktadır. Burada genel muhasebeyi ön muhasebeden ayıran en temel farklardan birisi de devlete beyan kısmıdır. Genel muhasebe kayıtlarını hesaplamaları için devlet kurumlarına beyan etmektedir.

Bir Cevap Yaz

Hidayet Sinat Hakkında

Bir Cevap Yaz

Yorum yapabilmek için girişyapmalısınız.