Başarılı olmak isteyen birçok girişimci çoğunlukla başarı hemen olsun isterler veya hemen başarılı olacağını zannederler. Ama başarılı bir girişimci olmak hiç sanıldığı kadar kolay bir durum değildir. Başarılı bir girişimci olmak için gitmemiz gereken engelli yollar vardır. Bu engelleri görerek ve aşarak başarıya ulaşmış oluruz. Başarıya giden yolda hatalar ve yanlışlar olacak bunlardan ders çıkararak yolumuza devam ederek başarıya bir adım daha yaklaşmış olacaksınız.
Her girişimci hemen başarılı olmak ister ama başarıya giden her adımda edineceği deneyimleri es geçmek ister. Başarıya giden yolda bu tecrübeler bizlere bir sonraki adımımız da daha sağlam ve güvenli bir biçimde yere basmamızı sağlayacaktır.
Eğer başarılı bir girişimci olmak için sabır ve istikrar yol arkadaşınız olması gerekir. Bunlar olmadan hemen pes edeceksiniz ve olmuyor diye başarıya ulaşamayacaksınız. Sabırlı ve istikrarlı olarak attığınız her adımda başarıya bir adım daha yaklaşacaksınız ve böylece hedefinize ulaşmış olacaksınız. Başarılı olmak için birtakım alışkanlıklar sizi başarıdan uzaklaştırır. Bu alışkanlıkları yaparak başarısız olduğunuzun farkına varamazsınız.
Sizi başarısız kılan alışkanlıklar aşağıda verilmiştir. Bunları sırasıyla inceleyelim.
1.Bedeninizi Göz Ardı Etmek
İzlediğimiz filmlerde girişimci insanlar haftalarca aç ve uykusuz kalıyor ve filmin sonlarına doğru başarılı bir girişimci oluyor. Hedefine ulaşmış, başarılı olmuş bir girişimci. Ama filmlerde göründüğü gibi aç ve uykusuz kalarak aslında başarılı birer girişimci olamayız.
Olması gereken vücudumuza bakmak, ihtiyaçlarını karşılamak, doğru ve dengeli beslenmek, yeterli ve düzenli uyumak sizleri başarıya götüren birer merdiven görevindedir. Bunlar olmadan adım atmamız ve hedefimize ulaşmamız mümkün değildir.
Uykusuz ve aç kalarak yeteneklerimizi ve bildiklerimizi doğru biçimde uygulamamız ve doğru kararlar vermemiz pek de mümkün olmayacaktır. Yeterli uyumadığımızda ve aç kaldığımızda hatta bedenimize bakmayarak başarının gelmesi mümkün mü?
Beden sağlığı ve beyin sağlığı için de yeterli ve düzenli beslenmek ve yeterli uyumak hedeflerimize ulaşmak için çok önemlidir. İnsanların yaşamında kesinlikle alışkanlıkları vardır. Önemli olan bunlar bizi kötü etkilememeli ve bedenimize zarar vermemesidir.
2.Kendinizi Unutmak
İlgilendiğiniz sektördeki faaliyetleri ve beğenilenleri takip etmek iyi bir düşünce olsa da bu takibin içinde kaybolmak aslında erişmek istediğiniz hedefi unutmanıza neden olabilir. Sektörü takip etmek ile devamlı kendinizi alanındaki muvaffakiyetli müteşebbislerle karşılaştırmak aynı şey değildir. Başarı her daim kendi başarınızdır. Farklı müteşebbislerin başarılarına kafaya takmak ve kendinizi devamlı olarak onlarla karşılaştırmak hedeflerinize giden güzergahı uzatacaktır.
Kendi düşüncelerinize önem vermemek, devamlı olarak farklı kişilerden onay olmak için ona danışmak da negatif bir alışkanlıktır. Düşüncesini öğrenmek, uzman birinin düşüncesine başvurmak, vizyonunuz ve bakış yönünüzü geliştirmeniz için kesinlikle mühimdir. Fakat bu olayı yalnızca düşüncelerinizin onaylanması için kullanıyorsanız, düşüncelerinize önem vermeyip devamlı onaylanmaya talep duyuyor olmanız kendinize güvenmediğinizi gösterir ve bu döngü katlanarak devam eder. Uzman düşüncelere önem verin, düşüncelerini alın ama düşüncelerinizi ve kendinize güvenmeyi kesinlikle unutmamalısınız.
3.Hedeflerinizi Göz Ardı Etmek
Amacını yitirmiş bir faaliyet yürütmeniz sizi hedeflerinizden uzak, kendinizi günün koşuşturmasına kaptırmış bir duruma getirebilir. Bu biçimde belki her gün muvaffakiyetli sonuçlar elde edebilecek kadar şanslı ilerleyebilirsiniz fakat uzun zaman hedeflerinize erişmeniz çok zor olacaktır. Doğru bir vizyona sahibi olmak, istikrarlı olmak kesinlikle sizi hedefleriniz yönünden motive edecektir. Hem bu nedenle başarısızlıklar ya da hatalar yaşadığınız zaman basitçe pes etmenizin de önüne geçmiş olacaksınız.
Kendinizi amaçlarınız yönünde motive ederek, hataları hedefinize giden güzergahın bir bölümü olarak görecek duruma geleceksiniz. Karamsar olmak sizi kolayca pes etmenizi sağlar.
4.Hemen Pes Etmek
Dünyayı, insanların günlük yaşantılarını kolaylaştıracak ya da başka bir boyuta taşıyacak kadar yenilikçi bir düşünceniz yoksa, girişiminizin birden muvaffakiyetli olması çok da alışılagelmiş bir hal değildir. Göreceğiniz hatalarda, kötü geri mesajlarda ya da ufacık aksilikler karşısında kolayca pes etmemelisiniz. Negatif ya da pozitif her sözde, düşüncelerinizi ve çalışmalarınızı ilerlemenizi sağlayacak çıkarımlar yapabilirsiniz. Bu sebeple pes etmek yerine, kendinizi nasıl ilerletebileceğinizi ve iyileştirebileceğinizin cevaplarını daha kolayca erişebilirsiniz.
Doğru olmayan kararlar alabilir, başarısızlıklar yaşayabilirsiniz. Ayağınız taşa takıldığında bu sizin hatanızın olduğu anlamına gelmez . O taşı niçin göremediğinizi düşünmeniz size bir şeyler sağlayacaktır. Devamlı şikayet edip, başarısızlıkların arkasına saklanıp pes etmek yerine kendinize güvenip yanlışlarınızdan ders çıkarmaya bakmanız uzun zaman gayelerinizi sizleri eriştirebilecek bakış yönüne sahip olmanıza imkan sağlayacaktır.
5.Plansız İlerlemek
Günlük hayatta yaptığınız her zamansız planlar sizi yavaş yavaş başarısız olmanıza sebep olacaktır. Sürekli günlük işlerimizi ertelemek ya da sürekli bahaneler üretmek size zaman kaybından başka hiç bir şey kazandırmaz. Plan yaparak ilerlemek, zamanla başarılı bir zaman yönetimine sahip olduğunuzun farkına varacaksınız.
Plan yaparak ilerlemek demek her dakikanı ve her saatini ayarlamak demek değildir. Planlı ilerlemenizden kastımız önemli işlerinizi veya faaliyetlerinizi önem sırasına göre ayarlamanızdır ve zaman ayırmanızdır. Böylece düzenli olarak kendinize vakit ayıracak ve başarıya bir adım daha yaklaşmış olacaksınız. Gün geçtikçe zamanınızın kıymetini anlayacaksınız ve daha verimli çalışmanıza vesile olacaktır. Planlı bir zaman programınız olduğun da kendinize zaman ayıracak vakitlerde bulmanız kolay olacaktır. Bu nedenle kişisel faaliyetlerinize, aile bireylerine ve yakın arkadaşlarınıza ayıracak zamanlar da oluşmuş olacaktır. Hem iş hayatında hem de günlük hayatta başarılı olacaksınız.