OGS yani otomatik geçiş sistemi paralı olan yollardan araçların rahatlıkla ve hızlı bir şekilde geçmesini sağlamak için kullanılmakta olan bir ödeme sistemidir. Bu sistemin sağladığı en önemli avantaj ödeme için gişede durulmaması bu sayede de trafik oluşmasının engellenmesidir bu şekilde yaşanabilecek zaman kayıplarının da önüne geçilmektedir.
Otomatik geçiş sistemi veren bankalar ve ücretleri hakkında bilgi sahibi olmadan önce OGS sisteminin çalışma mantığı hakkında bilgi sahibi olmak cihazların kullanımını kolaylaştıracaktır. Araçlarda OGS sistemini kullanabilmek adına camlara yapıştırılmış etiketler bulunmakta olup etiketler gişelerden geçerken gişelere monte edilmiş olan antenler tarafından algılanır ve etiketin bağlı bulunduğu kredi kartından ya da hesap bakiyesinden otomatik olarak geçiş ücreti ödenir.
OGS cihazları garanti kapsamında oldukları durumda arızalandıkları zaman ücretsiz olarak banka tarafından yenilenmektedir. Eğer ogs cihazınız garanti kapsamı dışında bir arıza ya da garanti süresinin dolması durumunda sizin tarafınızdan yeni bir ogs cihazı almanız gerekir. Ogs cihazlarının alım fiyatları banka tarafından belirlenir ve satışa sunulur.
OTOMATİK GEÇİŞ SİSTEMİ CİHAZ ÜCRETİ VE GARANTİ SÜRESİ
Otomatik geçiş sistemi hizmeti veren bankalar ve ücretleri birbiri arasında farklılık göstermekle birlikte otomatik geçiş sistemi cihaz ücreti kırk lira ila altmış lira arasında farklılık göstermektedir. Cihaz ücretini bankalar belirlediği gibi otomatik geçiş sistemi cihazının garanti süresini de yine banka belirlemektedir.
Ziraat Bankası ve Garanti BBVA, Otomatik Geçiş Sistemi için gerekli olan elektronik etiketler için garanti süresini üç yıl olarak belirlemiştir, Türkiye İş Bankası ise Otomatik Geçiş Sistemi elektronik etiket garanti süresi dört yıl ve Vakıfbank ile Denizbank tarafından da Otomatik Geçiş Sistemi için elektronik etiket garanti süresi beş yıl olarak belirlenmiştir.
HANGİ BANKALAR OTOMATİK GEÇİŞ SİSTEMİ HİZMETİ VERMEKTEDİRLER?
Otomatik geçiş sistemini kullanabilmek için öncelikle geçiş ücretinin karşılanacağı bir kredi kartı ya da banka hesabı bulunması ve bu hesabın içerisinde de geçiş ücretini karşılamaya yetecek kadar bakiye bulunması gerekmektedir. Bu sebeple geçiş esnasında sıkıntı yaşamamak için otomatik geçiş sistemi adına kredi kartından otomatik ödeme talimatı vermek doğru bir tercih olacaktır.
Otomatik ödeme talimatının verilmemiş olması durumunda Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) hesabının bakiye yönünden düzenli kontrol edilmesi ödemelerde sorun yaşanmaması adına önemli bir adım olacaktır.
OGS veren bankalar şunlardır; Ziraat Bankası, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası, Türkiye İş Bankası, Garanti BBVA, Denizbank ve Akbank’tır.