Küçükbaş Hayvan Desteği Nasıl Alınır?
Tarım ve Orman Bakanlığının çiftçilerimize destek amaçlı olarak verdiği küçükbaş hayvan desteği nasıl alınır sorusu merak edilen konulardan biridir. 2019 yılında başlayan bu destekler 2023 yılında sona erecektir. Tarım ve hayvancılık alanında gelişimi ve devamlılığı sağlamak amacıyla verilen devlet hibe desteği, GAP, DOKAP, DAP ve KOP projelerinin dahilinde il bazlı olarak verilmektedir. Bir konuya açıklık getirmek gerekir ki; bu destek yeni yatırımcılar için değildir. Zaten bu işi yapan yani küçükbaş hayvancılık ile uğraşan çiftçi vatandaşlarımızın, hayvan sayılarına artırabilmesi için sağlanan bir destektir. Bu yeni eklenen hayvanlar için verilen bir ödemedir. Tabii ki başvuru yapabilmek için bazı temel şartlarda doğal olarak aranmaktadır.
Küçükbaş Hayvan Desteği İçin Aranan Şartlar Nelerdir?
Öncelikle başvuruların tüzel kişi ya da gerçek kişi tarafından yapılması gerektiğini belirtmek gerekir. Küçükbaş hayvan desteği için aranan şartlar; yatırımcı olan çiftçinin bir şehir dahilinde aktif olarak bu işle uğraşması gerekliliği, çiftçilik belgesine sahip olunması, ilgili arazinin belgelerinin hazır olması, Tarım ve Orman Müdürlüklerinde kaydının olmasıdır.
Küçükbaş Hayvan Desteği Başvurusu Nereye Yapılır?
Küçükbaş hayvancılık alanında verilen bu desteklere başvuru için öncelikle, gerekli şartlara uygunluk ve istenen belgelerin hazır olması gerekmektedir. Küçükbaş hayvan desteği başvurusu nereye yapılır diye düşünüldüğünde cevabı; Bir dilekçe ve gerekli evraklarla beraber Tarım ve Orman Müdürlükleridir. Hibe desteği başvuru sonuçları çok kısa bir süre içinde yanıtlanır ve eğer onay alınırsa 12 aylık ödeme dönemi başlar. Bu arada hibe desteği sonuçlarını takip için E-devlet sistemi de yardımcı olacaktır. Buradan da sonuçları takip etmek mümkündür.
Küçükbaş Hayvan Desteği Ne Kadardır?
Küçükbaş hayvan desteği miktarı, projenin içeriğine, hayvan sayısına, hayvan türüne ve en önemlisi ilgili şehre göre değişebilmektedir. Ancak kesin olan bir şey vardır ki; hibe destekleri % 50 olarak verilmektedir. Yani ihtiyaç olan rakam ne ise yarısı hibe olarak verilmektedir. Eğer diğer yarısı ile ilgili de ihtiyaç var ise bu noktada da Ziraat Bankası çiftçilere yönelik olarak uygun oranlarla kredi imkanı sunmaktadır. Yani bir çiftçi olarak küçükbaş hayvan desteği nasıl alınır sorusundan çok, devlet desteğinin harici olan % 50’lik bütçeyi doğru ve akıllıca planlamak gerekmektedir.
Bir Cevap Yaz