Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından kesilen bir ücret olması nedeniyle ismini kuruluşun baş harflerinden alan MKK işlem ücreti düzenli olarak banka hesaplarını takip eden müşteriler tarafından kolaylıkla fark edilmekte ve ne olduğu merak edilmektedir. Öncelikle Merkezi Kayıt Kuruluşu, Sermaye Piyasası Kurulu’nun kaideleştirdiği sermaye piyasası araçları için Türkiye adına Merkezi Saklama Kuruluşu olarak tanımlanabilir.
Yatırımlarını değerlendirmek isteyen müşteriler tarafından bankaların güvenilir olduğu düşünülmesi sebebiyle bankalar daha sık tercih edilirken, bankalar üzerinden yatırım fonları başta olmak üzere devlet iç borçlanma senetleri ve özel sektör borçlanma araçları alınarak satılabilmektedir. Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından verilen hizmetler arasında yatırım fonları, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS), ve Özel Sektör Borçlanma Araçları(ÖSBA)’nı saklamak gibi hizmetler vardır. İşte verilen bu hizmetlere karşılık MKK işlem ücreti adı altında kesinti yapılır.
HESAPLARDAN NEDEN MKK İŞLEM ÜCRETİ TAHSİL EDİLİR?
Belirli aralıklarla aylık, üç aylık ya da yıllık gibi aralıklarla bankada bulunan hesaplarınızdan kesilen fon alım ve satım işlemleri, hisse senedi ve devlet tahvili ile repo gibi yatırım ürünlerinin kullanılması gibi durumlarda Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından bankaya çıkarılan ve banka tarafından hesaplarınıza MKK işlem ücreti yansıtılır, saklama işlemi sebebiyle yatırım hesabınızı kullanma periyodunuza karşılık borç olarak hesabınıza yansıtılmaktadır.
MKK İŞLEM ÜCRETİ ÖDEMEK ZORUNDA MIYIZ?
Eğer MKK işlem ücreti ödemek istemiyorsanız, yatırım hesabı kullanmamanız durumunda hesabınıza herhangi bir borç yansıtılmayacaktır. Fakat genel anlamda elinize geçen küçük miktarda bir parayı bile değerlendirmek için yatırım yapmayı tercih edilir ve yapılan bu işlem sonucu olarak da MKK işlem ücreti ödemek zorunda kalınır ama yapılan yatırım işleminden banka herhangi bir gelir elde ediyorsa kesilmiş olan bedelin iadesi adına banka şubesi ile iletişime geçebilirsiniz.
MKK İŞLEM ÜCRETİ YASAL BİR KESİNTİ MİDİR?
13.05.2011 tarihli 552 sayılı Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genelgesi kapsamında MKK işlem ücreti alınmaktadır. Merkezi Kayıt Kuruluşu sunmuş olduğu hizmetler için bankalar ve aracı kurumlarda bulunan müşteri yatırım hesaplarından Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Komisyon Tarifesi ve Uygulama Esasları’nı dikkate alıp kesinti yapmaktadır.
Merkezi Kayıt Kuruluşu İşlem Ücreti Ne Kadardır?
Farklı kalemler adı altın da alınan MKK işlem ücreti kesilen işlem ücreti hesap türüne ve yapılmış olan işleme göre farklılık göstermektedir.
Yatırımcıya sicil numarası gönderme işlemi için 5,25 TL işlem ücreti alınır. Fakat ücret tahsilatında yatırımcı için hazırlanan sicil numarasının yatırımcıya ulaşıp ulaşmaması şartı aranmamaktadır. Sicil numarası gönderildikten sonra yatırımcı tarafından yine bir şifre ile sicil numarası talep edildiğinde aynı ücret tekrardan tahsil edilmektedir. Ayrıca sicil numarası ve şifrenin yurt dışına basılı evrak olarak PTT ile gönderilmesi durumunda ise gönderi bedeline ek olarak yurt içi gönderi bedelinin yarısı da ilave edilir ve toplam tutar yatırımcıdan tahsil edilir.
Merkezi Kayıt Kuruluşu’nda açılacak olan her hesap için hesap açma ücreti adı altında 1.05 TL (1 TL + %5 BSMV) ücreti tahsil edilir.
Yatırım fonu, DIBS ve ÖSBA hesap bakım ücreti saklama bakiyelerinin günlük piyasa değeri 100 TL ve üstünde olması durumunda %5 oranında BSMV ücreti dahil 0.00735 TL aylık ücret olarak kesilmektedir. Piyasa değeri hesaplaması sırasında yatırım fonu pay fiyatı belirlenirken ilan edilmiş olan son fiyat geçerli olmaktadır.
Alım ve satım Merkezi Kayıt Kurumu İşlem Ücretleri
Yatırım fonu için hesaplama yapılırken işlem sayısı 0.015 TL ile çarpılır ve %5 BSMV eklenerek ücret tahsil edilir.
ÖSBA için hesaplama yapılırken kayıt sayısı 0.02 TL ile çarpılır ve %5 BSMV eklenerek ücret tahsil edilir. Alım ve satım işlemi de aylık olarak tahsil edilir.