⦁ Tarafımızca, kafanıza takılabilecek birçok konuda destek verilmektedir. Bize mesaj yazarak, kafanıza takılan konularda bilgi edinebilirsiniz. Danışmanlığımızla birlikte özel makaleler hazırlatabilirsiniz. İyi çalışmalar dileriz.
Satın Aldığınız bu hazır makaleye olumlu yorum (yeşil tik) yaptığınız taktirde bize mesaj atarak bizzat kendinize özel olarak görsel tasarlatabilirsiniz.
Nike’a yatırım yapmalı mıyım?
Yaz geliyor ve onunla uluslararası spor müsabakaları sezonu. Avrupa futbolu, Güney Amerika’daki Copa America ve Tokyo’daki Olimpiyat Oyunları arasında önümüzdeki aylar sporcular ve taraftarları için yoğun geçecek. Spor rekabeti diyen, ekipman ve bir markanın da bu dönemden faydalanarak pazardaki hâkim konumunu kurma niyetinde olduğunu söylüyor.
Virgül işareti, örneğin, Euro 2020’ye katılan 24 ulusal seçimden 9’unun (evet, evet, … 2021’de gerçekleşen) resmi tedarikçisidir ve 320 oyuncunun ayaklarının dibinde yalnız olacaktır. (Toplamın %52’si) turnuvaya katılıyor.
Yani evet, Amerikan firması sporcuların çoğunu giydiriyor ve muhtemelen gardırobunuzda bazı kıyafetleriniz de var, ama buna yatırım yapmaya değer mi?
Şimdiye kadar bu oldukça etkili bir strateji olurdu. 2010’un başında spor devine yatırılan 1.000 avro, şimdi yaklaşık 8.370 avro değerinde olacaktı! Karşılaştırma yapmak gerekirse, aynı dönemde Amerikan gösterge endeksi olan S&P 500’e yatırılan aynı miktar, size yaklaşık 3.700 Euro’yu geri getirirdi. Nike son on yılda Amerikan şirketlerinin çoğundan çok daha iyi davrandıysa da fiyatının gelişimi, fiyatının haziran ayından bu yana %35 artması nedeniyle geçen yıl S&P 500’ünkinden biraz daha az iyi. Endeksi oluşturan tüm şirketler için %38,5’e karşı.
Spor ayakkabılarından Air Jordan’a
1964 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde Bill Bowerman ve Philip Knight tarafından kurulan Oregon firması aslında ilk olarak Blue Ribbon Sports olarak adlandırılıyor ve öncelikle atletik ayakkabılar konusunda uzmanlaşmış. 1971’de şirket, Yunan zafer tanrıçasından sonra adını Nike olarak değiştirdi.
Bu, şirketin ünlü logosunu benimsediği andır. Kayıtlara geçmesi için, efsanevi “swoosh”, bir grafik sanat öğrencisi Carolyn Davidson tarafından 35 dolarlık mütevazı bir miktar için tasarlandı. O sırada Philip Knight ikna olmamıştı, ancak yine de logosuna daha fazla para harcamak istemediği için kullanmaya karar verdi.
1970’ler geçti ve Nike, o sırada ayakkabı devleri Adidas ve Reebok’tan yavaş yavaş pazar payını aldı.Hatta Amerikan markası 1981 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde spor ayakkabıda 1 numara oldu ve aynı yıl halka açılma fırsatını yakaladı.
Yavaş yavaş, Nike artık esas olarak atletizme odaklanmamaya ve diğer sporlarla uğraşmaya karar verdi. 1984 yılında şirket basketbolcu Michael Jordan ile ortaklık kurarak Jordan Brand’i yarattı. Bu, ortak kolektif bilinçaltına girmek için basketbol ikonunun dünya çapındaki popülaritesinden yararlanan “swoosh” firmasının tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır.
Bundan sonra Nike, spor ayakkabı pazarındaki lider konumunu kaybetmeyecek ve futbol, buz hokeyi, ragbi ve hatta bisiklet gibi birçok disiplini ele alarak spor malzemeleri yelpazesini geliştirecek. Artık moda aksesuarı olarak da düşünülen spor ayakkabılarıyla moda tutkunlarının gözdesi.
Nike gelirini nereden sağlıyor?
Başlangıçta yalnızca ABD pazarına adanmış olan Nike, on yıllar içinde küresel bir şirket haline geldi. Ve gelirinin kaynağı hakkında biraz daha fazla bilgi edinmek için en sevdiğimiz belge olan kazanç raporuna dalmak çok kolay.
Bugün Nike, satışlarının %47’sini Kuzey Amerika’da gerçekleştiriyor. Firma tüm dünyada mevcutsa, özellikle üç aylık gelirlerinin Şubat 2020 sonunda 556 milyon dolardan bir yıl sonra aynı dönemde 973 milyon dolara yükseldiği Çin’de muhteşem bir patlama yaşıyor. %75! LVMH gibi lüks markalar gibi, Amerikan şirketi de gelirlerini artırmak için Çin’deki ekonomik patlamadan yararlanmaya çalışıyor ve aynı dönemde net satışları %151 artan ana rakibi Adidas ile bu pazarda amansız bir savaş veriyor!
Ayrıca, Nike ürün yelpazesini çeşitlendirmiş ve artık birçok başka türde spor ekipmanı satmış olsa bile, ayakkabı hala açık ara ana gelir kaynağı olmaya devam ediyor. Firmanın 2021’in ilk çeyreğinde kazandığı yaklaşık 10 milyarın yaklaşık üçte ikisi spor ayakkabı ve diğer spor ayakkabı satışlarından geliyor.
Nike veya Adidas, kimi seçmeli?
Nike’ın spor malzemeleri pazarındaki ana rakibi tabii ki Adidas. İki şirket, gezegendeki en büyük sporcularla imzalanan teknik yenilikler ve sponsorluk sözleşmeleriyle amansız bir savaşa giriyor. Ama piyasalar ne olacak?
Yılın başından bu yana, Amerikan şirketi Alman rakibinden daha az iyi durumda, çünkü hisse fiyatı yaklaşık %7 düşerken Adidas’ınki neredeyse değişmedi. Ek olarak, en son tahminlere göre Nike, şirketin bir sonraki kazanç raporunu 24 Haziran’da sunduğunda açıklanabilecek olan 2021’in ikinci çeyreği için hedeflerini tutturamayabilir.
Bu, Nike’a yatırım yapmamamız gerektiği anlamına mı geliyor? Şart değil. Analistler, hisse fiyatının şu anda değerinin altında olduğunu ve bunların büyük çoğunluğunun şirkete “Al” notu verdiğini söylüyor. Yanlış olabileceklerini unutmayın, ancak tüm görüşlerinin ortalamasını temsil eder.
Sonuç olarak, Nike’a yatırım yapmak aynı zamanda şirketin spor malzemeleri pazarındaki hâkim konumunu sürdürüp sürdüremeyeceğine dair bahse girmek ve her şeyden önce Çin savaşını kimin kazanacağını bilmek anlamına geliyor.
Seo Tavsiyeleri Kılavuz Metin
(Makale 672 kelimedir, öneriler ücretsizdir. Sadece 672 kelime için ücret ödediniz. (Kelime başı: 0,08 kuruş)) 805×0,08=64,4 TL İndirimle 55 TL
⦁ Ana başlık, (H1-H2). (Biz H2 tercih ediyoruz.)
⦁ Alt başlıklar mutlaka olmalıdır, (H3-H4).
(Düz yazı mantığı ile yazılan içeriklerin, bizim için teknik anlamda hiçbir değer yoktur!)
Hazırladığımız içerikler, ” SEO Uyumlu Makale ” olarak nitelendirilmektedir.Niteliksiz düz yazı, imla kurallarına uyumsuz, kopya içerik barındıran, niteliği zayıf olan içeriklere katı bir şekilde karşıyız.
Satın Aldığınız bu hazır makaleye olumlu yorum y