Özgüven ve ego kavramları aslında birbirlerine çok yakın kavramlar olmasına rağmen aslında kendilerine ait bazı belirleyici özelliklerle birbirlerinden ayrılmaktadır. Özgüven, kişinin kendine orantılı ve sağlıklı bir duygudur. Ancak ego bunun tam tersidir. Egolu insanlar da kendilerine güvenen insanlardır ancak aşırıya kaçan kişilerdir.
Özgüven Nedir?
Özgüven, kişinin kendine ait tüm özelliklerinin farkında olan ve bu özelliklerini kabullenmesiyle oluşan bir güven duygusudur. Kişinin kendisine duyduğu güvendir ve kişinin kendisiyle ilgili tutumlarından en önemlisidir. Özgüven, sağlıklı ve kişide bulunması gereken bir duygudur. Kişisel gelişim ve psikoloji ile yakından bağlantılıdır ve kişinin zihinsel gelişmişliğinin bir parçasıdır.
Özgüvenli Kişilerin Özellikleri Nelerdir?
Kendilerini seven, tanıyan, güvenen, saygı duyan ve kabul eden kişilerdir.
Kendilerine güvenirler ve güvenleri orantılı düzeydedir.
Gereksiz konuşmalar ve aktiviteler onlara göre değildir.
Güvenli alanları kabul etmezler. Risk almayı severler çünkü başarılı olacaklarına dair inançları tamdır.
Başarısız olsalar bile bu bir problem değildir, gelişimin bir parçasıdır.
Kendileri başkalarına kanıtlama gereği duymazlar çünkü kendilerini kendilerine kanıtlamışlardır.
Hayatın her alanında ön plana çıkarlar ve bunu özgüvenleri sayesinde doğal bir şekilde gerçekleştirirler.
Hayır demek onlar için bir mottodur.
Ego Nedir?
Ego, aynı özgüvende olduğu gibi kişinin kendisine duyduğu güvendir. Ancak özgüvenden farklı olarak aşırıya kaçan bir güven duygusudur. Özgüvenli kişiler orantılı ve sağlıklı bir şekilde kendilerine güven duyarlar çünkü kendilerinin farkında olan kişilerdir. Egolu kişiler de kendilerinin farkındadırlar ancak kendilerinde olan güvenleri olması gerekenden fazla ve zararlıdır.
Egolu Kişilerin Özellikleri Nelerdir?
Gurur duygusu onlar için bir hayat mottosudur.
Benmerkezcidirler.
Dünyanın kendi etraflarında döndüğünü ve şekillendiğini düşünürler.
Yaptıkları her eylem ve söyledikleri her söz yanlış bile olsa doğru olduğunu düşünürler.
Kendilerinden başkalarını pek önemsemezler.
Başarı yolunda yaptıkları her eylemin doğru olduğunu ve yapılması gerektiğini düşünürler.
En iyilerinin kendileri olduğunu düşünürler ve aşağılık kompleksine sahiptirler.
Özgüven Ve Ego Arasındaki İlişki Nedir?
Özgüven ve ego arasında tüy kadar ince bir tüy vardır ve küçük bir eylem veya sözle dengeler değişebilir. Özgüven duygusu ne kadar orantılı ve sağlıklı bir duyguysa, ego duygusu da bir o kadar orantısız ve sağlıksız bir duygudur. Ancak özgüven fazlasının da egoya dönüşebileceğini çünkü iki duygunun arasında belli belirsiz çizgiler olduğunu bilmek gerekir.
Özgüven Ve Ego Arasındaki Farklar Nelerdir?
Özgüven, kişinin kendine ait tüm özelliklerinin farkında olup ve bu özelliklerini kabul etmesi çerçevesinde oluşan bir duygudur ancak ego; kişide bulunmayan özelliklerin bile varmış gibi kabul etmesi ile oluşur.
Özgüven duygusunda benmerkezci bir tutum yoktur. Tüm kişileri kendisiyle eşit görür ve özgüvenini başkalarının sınırlarını ihlal ederek ortaya çıkarmaz. Ego ise kişiye sınır tanımaz ve başkalarının alanlarını ihlal etmekte sakınca olmadığını düşündürür.
Bir Cevap Yaz