Mevsim geçişleri bir çok enfeksiyon hastalığına davetiye çıkartıyor. Yaz aylarından kış aylarına geçtiğimiz sonbahar mevsimi bunlardan bir tanesi. İnsan metabolizmasının yaz sıcaklarına alışmasına karşın havaların bu ani soğuyuşu beraberinde tonla hastalık getiriyor. Bu hastalıklar özellikle çocukları ve bağışıklık sistemi kötü olan kişileri etkiliyor. Sonbahar aylarında, havaların soğuması ile gelen vücut direncinin düşmesi ve vitamin eksikliğine yetersiz hijyen de eklenince viral enfeksiyonlar hızla artıyor. Bu aylarda kendinizin ve sevdiklerinizin üstüne biraz daha düşmek isteyebilirsiniz. İşte sonbahar aylarında sıklıkla görülen hastalıklar…
İnfluenza: İnfluenza ya da bilinen adıyla grip sonbahar aylarında ve havanın aniden soğumaya başladığı günlerde en sık görülen salgın hastalıktır. Halk arasında genellikle nezle ile karıştırılır. İnfluenza sanılanın aksine özellikle çocuklarda ve bağışıklığı düşük kişilerde fazlasıyla tehlikeli olabilir. Oldukça bulaşıcı ve diğer sonbahar hastalıklarına göre ağır seyreden bir hastalıktır. Öyle ki sizi birkaç gün yatağa mahkum etmeden peşinizi bırakmaz.
Grip belirtilerini az çok hepimiz biliyoruz ancak nezle ile karıştırılmaması açısından tekrar etmekte fayda var. Grip olan kişilerde 30 derecenin üzerinde ateş, kuru öksürük, bütün vücutta seyreden kas ve eklem ağrıları, üşüme ve beraberinde gelen titreme, baş ağrısı gibi rahatsızlıklar görülür. Bağışıklığı düşük olan kişilerde zatürreye bile sebep olabilmektedir. Bu belirtileri yanı sıra İnfluenza, çocuklarda kendini karın ağrısı ve mide bulantısı olarak gösterir. Yeni çocuğunuz her zaman okula gitmemek için karnının ağrıdığını söylemez. Özellikle mevsim geçişleri ve sonbahar aylarında çocuğunuzun sağlık şikayetlerini dinlemeyi ve uzmana danışmayı unutmayın.
Nezle: Nezle de grip gibi sonbahar aylarında karşımızla fazlasıyla çıkan bulaşıcı bir hastalık. Bir enfeksiyon hastalığı olan nezle, karşıdakine bir hapşırık yoluyla bile hızlıca bulaşabiliyor. İnfluenza gibi ağır seyreden bir hastalık olmasa da nezleye de dikkat etmekte fayda var.
Nezle belirtileri arasında burun akıntısı, gribin aksine daha yüksek bir ateş, kırgınlık ve tüm vücutta kas ağrıları vardır. Şayet enfeksiyon kapıp nezle olursanız, sizi yoğun bir halsizlik bekler. Tedavisinde ise en işe yarayan yöntem yatıp dinlenmektir. Hani derler ya ilaçla bir hafta ilaçsız yedi gün diye. İşte o hastalık nezledir. Bol bol vitamin almaya ve istirahat etmeye dikkat edin.
Farenjit: Farenjit, enfeksiyonel bir üst solunum hastalığı. Başlarda gripten çok ayrılmasa da farenjit, akciğerde yara oluşumuna kadar gidebilen ciddi bir rahatsızlık. Bir çoğumuz bu hastalığı kolaylıkla atlatabiliriz ancak çocuklar, yaşlılar ve bağışıklığı ciddi anlamda zayıf olan kişiler için aynı şeyi söyleyemeyiz. Hastalık farenjit bölgesindeki minik yaralarla başlıyor. Farenjit olan kişi tedavi edilmediği taktirde bu yaralar önce soluk borusuna sonra akciğerlere iniyor. Akciğerlerdeki yara oluşumu ise risk taşıyan ciddi bir hastalık olmuş oluyor.
Farenjitin ayırt edici belirtileri arasında boğaz ağrısı, boğazda kuruma ve yutkunmada zorlanma yer alıyor. Bu nedenler boğaz bölgesindeki yaralardan kaynaklanıyor. Hastalığın diğer belirtileri ise yüksek ateş, üşüme, titreme ve dolayısıyla terleme gibi diğer hastalıklarla karıştırılabilecek nedenler. %75’i viral kaynaklı olan bu sonbahar hastalığında doktorunuza danışıp antibiyotik kullanmak oldukça önemli. Çünkü yaraların daha da büyümeden iyileşmesi için dışarıdan da bir takviyeye ihtiyaç var.
Zatürre: Zatürre halk arasında da bilinen kendisi çok sık görülmese de adı çok sık duyulan bir hastalık. Bir enfeksiyon hastalığı olan zatürre, çocuklar, yaşlılar ve bağışıklığı oldukça düşük olan kişiler için tehlikeli bir hastalık. Erken tanı her hastalıkta olduğu gibi çok önemli. Grip ya da nezle sanılarak doktora gidilmemesi erken tanıda çok kolay kurtarılabilecek olan bu hastalığı ölümcül bir hastalığa dönüştürüyor.
Zatürre belirtilerini hepimiz duymuşuzdur, yüksek ateş, öksürük, balgam, nefes darlığı, sırt ve göğüs bölgesinde ağrı ve her hastalıktaki gibi halsizlik. Eğer zatürre olduğunuzu düşünüyor veya en azından bundan şüpheleniyorsanız lütfen bir uzmana danışın. Boyutuna göre bu hastalık birkaç gün evde istirahat ile de geçebilir haftalarca hastane istirahati ile de…
Bronşit: Bronşit mevsim geçişleri ve sonbahar aylarında kendinden sıklıkla bahsettiren bir enfeksiyon hastalığı. Farklı türlere ve dolayısıyla farklı tedavilere sahip. Mevsim geçişlerindeki ani hava değişiklerinde hem alerjik bronşit hem de mikrobik bronşit olabilirsiniz. Tek ortak noktaları adı olan bu rahatsızlıkların tedavisi için bir uzmana danışmalısınız. Çünkü birinde işe yarayan tedavi diğerine etki etmeyecektir.
Bronşit olup olmadığınızı anlamak aslında çok kolay. Bronşit belirtileri arasında yüksek ateş, vücut ağrısı ve halsizlik var ancak bronşiti diğer hastalıklardan ayıran en büyük özellik öksürük. Eğer bronşit hastalığına sahipseniz ardı arkası kesilmeyen biri bitmeden öteki gelen öksürük ataklarıyla savaşıyor olursunuz. Bronşitiniz olduğunu düşünüyorsanız hastalığınızın türünü anlamak ve doğru tedaviyi almak için bir doktorla görüşmeyi unutmayın.
Sinüzit: Sinüzit zaman zaman saman nezlesi ile karıştırılabilen tehlikeli olmasa da oldukça can sıkan bir enfeksiyon hastalığıdır. Tıpkı saydığımız diğer hastalıklar gibi sonbahar aylarında ve mevsim geçişlerinde artışa geçer. Sinüzit olup olmadığınızı anlamak oldukça kolaydır. Ama belirttiğimiz gibi bir enfeksiyon hastalığı olduğundan antibiyotikli bir tedavi gerektirmektedir. Bu sebeple kendinizde veya çevrenizdeki herhangi birinde sinüzit hastalığı olduğunu düşünüyorsanız bir uzmana danışmaktan çekinmeyin. Tedavi yok yere ertelemeyin.
Sinüzit olup olmadığınızı anlamak için alın orta hattı, elmacık kemikleri ve göz çevrenize bakmanız gerekiyor. Sinüzit hastalarında bu bölgeler şişer ve dokunulduğunda bir dolgunluk hissettirir. Sinüzitin diğer belirtileri arasında ise burun akıntısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, geniz akıntısı ve ateş yer alıyor. Söz konusu hastalık baş bölgesindeki kemiklerin içerisinde bulunan sinüs boşluklarının iltihaplanmasıyla oluşuyor. Bakteriyel kökenli bu hastalığın tedavisi için doktorunuza danışmayı unutmayın.
Orta Kulak İltihabı: Orta kulak iltihabı genellikle ilkokul çağlarındaki çocuklarda görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık adından da anlaşıldığı gibi orta kulak ve kulak zarının iltihaplanması ile oluşur. Orta kulak iltihabı bakteriyel kökenli bir hastalık olup tedavisinde mutlaka antibiyotik gerektirmektedir. Hastalığın erkenden fark edilmesi ve tedaviye başlanması çok önemlidir çünkü tedavi edilmemesi farklı hastalıklara davetiye çıkartır. Öyle ki kronik orta kulak iltihabı, menenjit kulak zarı yırtılması ve hatta sinüzit ile işitme azlığına kadar birçok ağır hastalık orta kulak iltihabının tedavi edilmemesi yüzünden görülebilir. Bu sebeple bir doktora danışmaktan çekinmeyin, orta kulak iltihabınız olmasa bile içiniz rahat etmiş olur.
Bir Cevap Yaz